2011-04-08 - Torta pasqualina - Főzőbemutató

Torta pasqualina (tradicionális ligúr húsvéti torta)

Hozzávalók
1 fej vöröshagyma
2-3 marék paraj (kb. 20 dkg)
2 gerezd fokhagyma
12,5 dkg ricotta (olasz túró)
8 kicsi tojás
szerecsendió
2 ek parmezán
friss majoránna

bors
2 csomag leveles tészta

Elkészítés
A fokhagymát hajszálvékony szeletekre vágjuk. Kevés olíva olajon megpirítjuk és rádobjuk a parajleveleket. Ha összeesett, sóval, borssal ízesítjük. Jól lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni.
A ricottát sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük, villával összekeverjük.
A gyúródeszkát meglisztezzük. Az egyik csomag tésztát kivajazott, kilisztezett kerek formába hajtjuk Ha a forma nagyobb mint a tészta, akkor a másik oldalról megmaradt tésztával pótoljuk, lényeg, hogy a formát teljesen takarja a tészta.
A megfonnyasztott parajt egy nagy kés segítségével felaprítjuk és a tésztára halmozzuk.
Rátesszük a ricottát is és egyenletesen eloszlatjuk rajta.
Egy evőkanál segítségével mélyedéseket készítünk a masszába a tojásoknak. Egyenként, óvatosan, hogy ne folyjon szét, beleütjük a tojásokat.
A sütőt előmelegítjük hőlég + alsó sütés 180°C-ra (fontos, hogy a sütő meleg legyen)!
A másik csomag tésztát óvatosan ráborítjuk a forma tetejére (nagyon vigyázzunk, nehogy szétnyomjuk a tojásokat) és levágjuk úgy, hogy a szélén kb. 1,5-2 cm-t ráhagyunk a tésztára. A ráhagyott széleket „masni mintával” visszahajtjuk a forma széléig. A tetejét villával megszurkáljuk, hogy a gőz távozhasson a tészta belsejéből. Ismét ügyeljünk a tojások épségére!
45 percig sütjük a fenti beállításokkal. Szeleteléskor törekedjünk arra, hogy mindenki tányérjára kerüljön a szeletben tojás is!

 
KORÁBBI ESEMÉNYEK