2012-03-06 - Rum baba sült naranccsal - Főzőbemutató

Rum baba sült naranccsal

Hozzávalók
500 g finomliszt
150 g tej
3 g cukor
8 g só
300 g tojás
30 g élesztő
100 g olvasztott vaj
Locsoló:
1200 g víz
800 g cukor
400 g rum
fejenként 1 db kumkuat díszíteni
Elkészítés
Egy keverőtálba kimérem a száraz hozzávalókat és összekeverem. Hozzáadom a felfuttatott élesztőt, a habverővel felvert egész tojásokat és az olvasztott vajat. Megpróbálom minél kevesebb mozdulattal egyneműsíteni a hozzávalókat. A tésztát szilikon (kicsi) muffin formába töltöm, kb. 8 percig hagyjuk kelni. 160⁰C-on alsó-felső sütésen 12-15 perc alatt megsütöm.
A locsolóhoz a cukrot a rummal és a vízzel felforralom, a cukornak teljesen el kell olvadnia. Beleteszem a félbevágott kumkuatot és gyöngyözően forró cukorszirupban kb. 15 percig főzöm. Tálalás előtt teflon serpenyőben megpirítom és ezzel díszítem a rum babát.
A megsült, még langyos tésztát a locsolóba mártom, figyelek arra, hogy ne ázzon el túlságosan.
Szokatlannak tűnhet a mennyiségek mértékegysége, ennek oka, hogy ez egy tipikus dél olasz desszert, amit Veronában a Perbellini étteremben tanultam. Az étterem két Michelin csillaggal büszkélkedhet, így „nem mertem” még a mértékegységeket sem megváltoztatni!


Készítette: Kiripolszki István




KORÁBBI ESEMÉNYEK