2011-04-08 - Rozmaringos húsvéti báránysült kerti zöldségekkel - Főzőbemutató

Rozmaringos húsvéti báránysült kerti zöldségekkel

Hozzávalók
1 db bárány első lábszár vagy hátsó csülök, személyenként 1 db
rozmaring
kakukkfű
fokhagyma
vöröshagyma
olívaolaj
bors

2 dl vörösbor
25 dkg újburgonya
2 közepes sárgarépa
1 cukkini
1 csomó újhagyma
1 marék koktélparadicsom
1 db édeskömény
1 marék apró szemű gomba

Elkészítés
A zöldségeket megmossuk, meghámozzuk. A burgonyát, a hagymát és az édesköményt negyedeljük, a cukkinit és a sárgarépát hasábokra vágjuk. A koktélparadicsomot és az újhagymát egészben hagyjuk.
Egy magas falú kerámia edényben a burgonya, a hagyma és a fokhagyma keverékéből -megszórva a zöldfűszerekkel- zöldségágyat készítünk.
A báránycsülköt sóval, frissen őrölt borssal és olívaolajjal bedörzsölöm és ráteszem a zöldségek tetejére. A megmaradt zöldségeket felhasználásig hűvös helyen tároljuk.
A kombi gőzpárolót beállítjuk profi sütés 180°C-ra, azaz gőzt és hőlég keverést alkalmazunk egy időben. 1 óra 40 percig sütjük.
(Ha sima sütőben dolgozunk, akkor a sütőt 140-160°C állítjuk be, az ételt alufóliával letakarjuk. 1 óra elteltével hústűvel ellenőrizzük, hogy a bárány puha –e?! Ha nem, további 20 percig sütjük/pároljuk.
Ha megpuhult, levesszük róla az alufóliát és 180°C hőmérsékleten pirosra sütjük.)
Kb. másfél óra alatt készül el, a hús puhaságát hústűvel ellenőrizzük.
Mielőtt a csülök elkészülne, hozzáadjuk a fennmaradt zöldségeket, ráöntjük a vörösbort és további kb. 20 percig sütjük.




KORÁBBI ESEMÉNYEK