2012-05-08 - Párolt zöldspárga hollandi mártással és érlelt sonkával - Főzőbemutató

Párolt zöldspárga hollandi mártással és érlelt sonkával

Hozzávalók
1 kg zöldspárga
2 tojás sárgája
1 dl írótlanított vaj
1 citrom leve
kevés víz
3-4 vékony szelet érlelt sonka
só, bors

Elkészítés
A zöldspárgát megmosom, végét letöröm (addig, „amíg engedi magát”) és gőzpárolóban, 100⁰C-on, kb. 15 perc alatt megpárolom.
A vajat alacsony hőfokon írótlanítjuk, azaz kisütjük belőle a nedvességet. Ehhez gyöngyözően addig sütjük, ameddig a vaj átlátszó nem lesz. Leszűröm, félreteszem.
Vízgőz felett –habüstben- 2 tojás sárgáját 2 csipet sóval és egy fél citrom levével kézi habverővel felverem, apránként hozzáadom az olvasztott vajat.
Hideg vizet adok hozzá és lassan besűrítem. Ügyeljünk, hogy a tojás aljából ne legyen rántotta, ezt a vízgőz mennyiségével tudom szabályozni. Tálalásig meleg helyen tartom.
Tálaláskor a spárgát tányérra halmozom, mellé teszem a sonkát és meglocsolom a hollandi mártással.



Jó étvágyat!
Készítette: Kiripolszki István




KORÁBBI ESEMÉNYEK