2011-05-23 - Párolt zöldspárga hollandi mártással - Főzőbemutató

Párolt zöldspárga hollandi mártással

Hozzávalók
50 dkg zöldspárga
2 tojás
10 dkg vaj
1 db citrom
só, fehérbors

Elkészítés
Ha sikerül zsenge zöld spárgát vásárolnunk, akkor elegendő a tövénél a fehér részt levágni, vagy letörni és a spárga oldaláról a „rügyeket” levagdosni.
Ha kevésbé zsenge a spárgánk, akkor inkább hámozzuk meg zöldséghámozóval.
A vajról el kell forralnunk a nedvességtartalmát, ezért egy lábasban lassú tűzön, gyöngyözően kb. 5-8 percig forraljuk, addig, amíg teljesen áttetszővé nem válik.
Levesszük a főzőlapról és átszűrjük, ügyelve arra, hogy az üledék ne kerüljön bele!
A spárgát 100°C-on 15 perc alatt roppanósra pároljuk.
Egy kisebb lábasban vizet forralunk, előkészítjük a vízgőzt a hollandi mártásnak.
Szétválasztjuk a tojásokat, csak a sárgájukra lesz szükségünk.
A tojás sárgákat csipet sóval és őrölt fehérborssal, fél citrom levével elkeverem.
Ráteszem a vízgőzre, hozzáadok kb. 1 dl kisütött vajat és folyamatos kevergetés mellett hozzáadok
2-3 evőkanál hideg csapvizet, annyit, hogy a mártásunk tejföl sűrűségű legyen a végén.
Az egész folyamat max. 2-3 percet vesz igénybe, ügyeljünk, hogy ne főzzük túl a mártást, mert tojásrántotta szerűvé válik!




KORÁBBI ESEMÉNYEK