2011-07-12 - Párolt lazac filé újburgonyával és kapormártással - Főzőbemutató

Párolt lazac filé újburgonyával és kapormártással

Hozzávalók
140 gr-os filé szeletek / fő
50 dkg újburgonya
1 csomó friss kapor
2 dl főzőtejszín
1 fej vöröshagyma
1 dl száraz fehérbor
1 diónyi vaj
1 kávéskanál cukor
1 fél citrom leve
1 dl olívaolaj
1 kávéskanál dijoni mustár
só, bors

Elkészítés
A lazac filéket sóval, borssal, olívaolajjal és a citromlével bedörzsölöm és egy órára beteszem a hűtőbe. Mielőtt megpárolnám a halat, minimum egy órával korábban kiveszem a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Gőzpárolóban 75°C-on 10-15 perc alatt készre pároljuk. A burgonyát körömkefével megsikálom, így nem szükséges meghámozni. Gőzpárolóban 100°C-on kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. Átforgatom a vajon, ízlés szerint sózom, borsozom és a hallal tálalom. A kapormártáshoz a félfőre vágott vöröshagymát vajon megfonnyasztom, 1 dl fehérborral felöntöm. Amikor az alkohol elpárolgott, felöntöm a főzőtejszínnel, hozzáadom a cukrot, a mustárt és ízlés szerint sózom. Addig főzőm, ameddig a hagyma teljesen meg nem puhul benne. Ha elkészült, botmixerrel pürésítem. Ha a mártás túl sűrű lenne, kevés vízzel hígítható. Visszateszem a főzőlapra, hozzáadom az apróra vágott kaprot és éppen csak átforralom.

Készítette: Kiripolszki István




KORÁBBI ESEMÉNYEK