2011-11-10 - Libaleves zöldségekkel - Főzőbemutató

Libaleves zöldségekkel és macesz gombóccal

Hozzávalók a macesz gombóchoz:
-10 dkg macesz (darálva)
-5 dkg libazsír
-2 tojás
-2 gr törött bors
-2 gr reszelt gyömbér
-1 csomó petrezselyem
-só


Hozzávalók a leveshez:
-1,5 kg vegyes liba aprólék
-petrezselyemgyökér
-zeller
-angol zeller
-sárgarépa
-hagyma, fokhagyma
-babérlevél
-egészbors
-kakukkfű


Elkészítés
A maceszt (darálva) beleteszem egy nagyobb tálba. Hozzáadom az apróra vágott petrezselymet, a felvert tojást és a folyékony libazsírt. Sózom, borsozom és összekeverem.
Fél órára félreteszem a hűtőbe pihenni.
A liba aprólékot (szárnyat, nyakat, csontokat) sütőben, 180⁰C-on lepirítjuk (kb. 20 perc), azért, hogy a felesleges zsír kisüljön belőle és a csont kapjon egy „pirult ízt”. Lehetőség szerint lyukacsos tepsit használjunk, hogy a felesleges zsír távozhasson. Ha nincs ilyenünk, öntsük le a zsírt a folyamat végén.
Egy fazékban felteszem a vizet forrni. Beleteszem az aprólékot és az előkészített zöldségeket, fűszereket és fűszernövényeket.
Annyira melegítem, hogy éppen csak gyöngyözzön a leves.
4-5 órán át, fedő nélkül főzöm.
Ha elkészült, sűrű szitán vagy textilpelenkán átszűröm, hogy szép tiszta legyen!
A macesz masszából dió nagyságú gombócokat formázok vizes kézzel és gyömbérrel, hagymával ízesített vízben lassan, kb. 8-12 perc alatt megfőzöm.


Készítette: Kiripolszki István




KORÁBBI ESEMÉNYEK