2011-07-12 - Grillezett branzínó sült zöldségekkel és petrezselyem olajjal - Főzőbemutató

Grillezett branzinó sült zöldségekkel és petrezselyem olajjal

Hozzávalók
2 db egyenként kb. 400 gr-os egész branzinó hal
olívaolaj
20 dkg bébirépa
20 dkg cukorborsó
20 dkg háromszínű kaliforniai paprika
20 dkg chalotta hagyma
3 gerezd fokhagyma halanként
2-3 csomó petrezselyem
1 db citrom
1 dl száraz fehérbor
só, frissen őrölt feketebors
A grill zöldségeket változtathatjuk idény és igény szerint. A halból használhatunk filét is, akkor fejenként 140-160 gr-os halszelettel számoljunk.

Elkészítés
Tisztított, kibelezett halat vásárolunk. A hal hasüregét bedörzsölöm a sóval és a frissen őrölt feketeborssal, beleteszem a petrezselymet és a fokhagyma gerezdeket.
Teppan Yakin vagy teflon serpenyőben óvatosan a hal mindkét oldalán megpirítom a bőrt. Belefektetem egy kiolajozott tepsibe és 180°C –ra előmelegített sütőben, hőlégkeveréssel, 20-25 percig sütöm. A sütési idő felénél óvatos mozdulattal a halat megfordítom és meglocsolom a fehérborral.
Ha filénk van, akkor a Teppan Yakin vagy a serpenyőben a halat készre sütjük.
A zöldségeket megmosom, megtisztítom és feldarabolom. A gőzpároló lyukacsos aljú tálcáján előgőzölöm (100°C-on kb. 8-10 perc). Utána ízlés szerint sózom és kevés olíva- vagy napraforgó olajon a WOK-ban átpirítom.
A petrezselyem olajhoz 1 dl olívajba beletépkedek egy fél csomó petrezselymet, adok hozzá kevés citromlevet és a botturmixxal püré állagúra keverem.
Tálaláskor a grill zöldségeket ezzel az olajjal locsolom meg.

Készítette: Kiripolszki István




KORÁBBI ESEMÉNYEK