2012-09-06 - Boldogság bombák iskolakezdéshez-vaníliás krém brulée - Főzőbemutató

Vaníliás krém brulée

Hozzávalók
4 személyre
5 dl tejszín (18-20%-os)
2,5 dl tej (2,8%-os)
7 tojás sárgája
5 evőkanál kristálycukor
1 rúd vanília
10 dkg barnacukor

Elkészítés
A tejszín és a tej keverékéhez deciliterenként egy tojássárgáját adok, tojás sárgánként egy evőkanál cukorral. Ezt habosra keverem, hozzáadom két rúd vanília kikapart magját.
Hozzáadom a tejet és brulée formákba öntöm.
A sütő mély tepsijét kb. félig feltöltöm vízzel, ebbe állítom a brulée formákat.
Alsó/felső sütés fokozaton, 120 ⁰C-on, 90 perc alatt felgőzölöm.
Az időtartam függ a forma méretétől, akkor jó, ha melegen kocsonyás állagú.
Fontos, hogy szobahőmérsékleten hűtsük ki, ne tegyük hűtőbe, mert ott nem fog megkötni!!!
Szabadon engedhetjük a fantáziánkat és ízesíthetjük fahéjjal, reszelt narancshéjjal, stb…
Ez egy hideg desszert, ezért elkészíthetjük előző nap is és hűtőben tároljuk tálalásig.
Ha kihűlt, megszórom barna cukorral a tetejét és brulée-zővel rákaramellizálom. Fontos, hogy a karamellizálást közvetlenül fogyasztás előtt végzem, mivel a cukor idővel visszaolvad.



Készítette: Kiripolszki István




KORÁBBI ESEMÉNYEK